تبلیغات
نمونه سوالات استخدامی بهورزی - تغذیه با شیر مادر

تغذیه با شیر مادر
مادران بایستی دو سال كامل فرزندان خود را شیر بدهند .     ( سوره بقره آیه 233 )
شیرمادر نه تنها به خاطر داشتن تركیب خاص و تامین تغذیه كودك ، تكامل روانی و عاطفی او و پیشگیری از بیماریهای دوران كودكی و سالمندی بی نظیر و بی رقیب است بلکه در فراهم كردن تحكیم نظام خانواده و رفع مشكلات زوجهای فاقد فرزند نیز همچنان بی رقیب و بی مانند است .
سریعترین مرحله رشد بعد از تولد دوران شیرخواری است . تركیب شیر مادر كاملا منطبق با نیازهای شیرخوار است از آنجا كه هدیه ای ارزنده تر از شیر مادر برای شیرخوار وجود ندارد مسلما مادران از اهداء آن به طفل خود دریغ نخواهند كرد .
 
مزایای شیر مادر*
مزایای مربوط به كودك :
1- شیرمادر به تنهائی می تواند از لحظه اول تولد تا پایان چهار و حتی شش ماهگی تمام نیازهای غذائی شیرخوار را تامین كند.
2- آغوزیاشیر روزهای اول كه زرد رنگ و غلیظ است اولین و بهترین واكسن برای حفظ كودك بر ضد بیماریهای عفونی است . جالب توجه است مادرانی كه فرزندان نارس به دنیا میاورند ، تا حدود دو هفته تا 21 روز اغوز ترشح می كنند . در حالی كه مدت ترشح اغوز در كودكان غیر نارس 4 روز است . اغوز یا شیر ماك ، با تركیبی از فاكتورهای ایمنی بخش ( نظیر گلبول های سفید ، ایمونوگلوبولین ‏A‏ ‏، آنتی بادیها همراه با فاكتور انتی تریپسین كه مانع تجزیه آنها می شود ) ترشح می گردد كه مصونیت را در حساس ترین و آسیب پذیرترین دوره زندگی كودك فراهم می سازد .
3- سلولهای زنده و مواد مختلف ضدعفونی شیر مادر عفونتهای گوارشی و تنفسی كودك را كاهش می دهد .
4- در ماههای اول تولد تغذیه با شیر مادر احتمال مرگ در اثر بیماریهای اسهالی كاهش می یابد .
5- میزان ابتلا به آسم ‏، اگزما و انواع آلرژی كاهش می یابد .
6- افزایش كلسترول در بزرگسالی و احتمال خطر ابتلا به بیماری قلبی ، عروقی را كاهش می دهد.
7- تركیب شیر مادر همراه با رشد شیرخوار تغییر پیدا می كند.
8- به علت وجود آب كافی در شیر مادر تشنگی شیرخوار برطرف و اشتهای او تحریك می شود .
9- با مكیدن پستان مادر ، غریزه مكیدن و احساس سیری همزمان با هم در شیر خوار به وجود می آید .
10- شیرمادر به تنهایی یك سوم انرژی مورد نیاز كودك در سال دوم زندگی را تامین می كند .
11- شیرمادر ، پاكیزه و دارای درجه حرارت مناسب و عاری از آلودگی میكروبی است .
12- رابطه عاطفی بین مادر و فرزند را بیشتر می كند .
13- به دلیل نسبت مناسب كلسیم به فسفر جذب كلسیم شیر مادر بهتر صورت می گیرد .
14- جذب آهن شیرمادر به دلیل وجود لاكتوفرین بهتر صورت می گیرد و نیازی به دادن قطره آهن تا شروع تغذیه كمكی نیست .
15- اسهال در شیرمادر خواران به مراتب كمتر است .
16- كمتر دچار مشكلات دندانی ناشی از پستانك می شوند .
17- درجه هوش شیرخوارانی كه با شیر مادر تغذیه می شوند بالاتر است .
 
مزایای مربوط به مادر :
1- عادت ماهیانه مادر و امكان تخمک گذاری وی را به تعویق می اندازد.
2- جمع شدن و برگشت رحم سریعتر انجام می شود .
3- وزن اضافی را زودتر از دست می دهند .
4- احتمال ابتلا به سرطان پستان و تخمدان در زنان شیرده بسیار كمتر است مادر به دلیل تماس مكرر كودك با بدنش در جریان شیردهی وضع روحی و عاطفی بهتری خواهد داشت .‏
 
مزایای اقتصادی - اجتماعی شیر مادر :
1- شیرمادر ارزانتر است .
2- كودكانی كه با شیر مادر تغذیه می شوند كمتر بیمار می شوند و هزینه درمان آنها كمتر است .
3- علاوه بر كمك به رشد و تكامل مناسب ، از خروج مقادیر هنگفتی ارز به خارج از كشور برای ورود شیر خشك جلوگیری می كند .
4- تغذیه با شیر مادر به تنهایی همه امكانات را با روشی اقتصادی و آسان میسر می كند .
 
روشهای شیردهی
در نوزادان سالم كه به طور طبیعی یا از طریق سزارین به روش بی حسی موضعی متولد شده اند اولین تغذیه طی نیم ساعت اول بعد از زایمان باید انجام گیرد . نوزاد باید نوك پستان و قسمت اعظم آرئول را در دهان بگیرد . شكل نوك پستان اعم از صاف ، كوتاه ، بلند و یا فرو رفته نقش چندانی در وضعیت شیرخوردن ندارد . مادر می تواند در حالت نشسته ، خوابیده به پشت ، خوابیده به پهلو ، روی صندلی ، روی زمین یا روی تخت به راحتی شیر بدهد .
روش اول : بغل گرفتن نوزاد به طوری كه شانه نوزاد روی خم آرنج و سرش روی بازوی مادر قرار گیرد . صورتش مقابل پستان مادر و سر و بدنش در یك امتداد باشد . دست نوزاد در پهلوی مادر قرار گیرد نه بین نوزاد و بدن مادر ‏
 
روش دوم : وضعیت خوابیده به پهلو ، خصوصا برای خانمی كه سزارین و یا اپی زیوتومی شده است .
سر و بدن نوزاد در امتداد یك خط مستقیم باشد .
- صورتش روبروی پستان مادر و بینی او مقابل نوك پستان قرار گیرد .
- بدن نوزاد در تماس نزدیك با بدن مادر و پشت او با دست مادر حمایت شود .
روش سوم : روش زیر بازو است . به این ترتیب كه مادر در وضعیت نشسته با دست راست سر نوزاد را نگه داشته و بدن و پای او را در زیر بغل و بازوی خود قرار می دهد و از یك بالش كه زیر دستش گذاشته استفاده می كند . بعد از اینكه مادر در وضعیت راحتی قرار گرفت و نوزاد را در آغوش گرفت می تواند با یك دست كه به شكل ‏C‏ قرار می گیرد پستان را گرفته و نوك پستان را به گونه و لب نوزاد بمالد تا كاملا دهنش را باز كند و به ملایمت نوزاد را به طرف پستان خود بیاورد كه نوك و هاله پستان را در دهان بگیرد .‏
 
نكات اساسی در تغذیه با شیر مادر :
1- شیردهی بلافاصله بعد از تولد شروع شود .
2- در هفته اول از هر دو پستان به نوزاد شیر داده شود كه سبب تحریك ترشح شیر می شود .
3- طول مدت شیر خوردن از همان روز اول باید مطابق میل شیرخوار باشد .
4- در روزهای اول آغوز ممكن است از یك یا دو قاشق مرباخوری در هر پستان تجاوز نكند ، نیاز نوزاد هم در همین حد است .
5- قبل از هر بار شیردادن مادر باید دستهایش را با آب و صابون بشوید .
6- بعد از شیردادن برای جلوگیری از صدمه به نوك پستان بهتر است یك قطره شیر بر روی نوك پستان گذاشته شود تا در معرض هوا خشك شود .
بهترین راه برای تشخیص كافی بودن شیر مادر افزایش وزن شیرخوار براساس منحنی رشد است .‏
نوزاد روزهای اول كمی وزن از دست می دهد كه نباید آن را به حساب كمبود شیر مادر گذاشت .
مدفوع شیرخوارانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند شل تر و دفعات آن بیشتر است .
مهمترین عامل در افزایش شیر مادر مكیدن صحیح و مكرر شیر از پستان مادر و تخلیه پستانهاست .
اضطراب و نگرانی عامل بسیار مهمی در كاهش جاری شدن شیر است .
مراقبت از پستانها نقش ارزنده ای در تداوم شیردهی دارد .
در صورت بروز ترك خوردگی ( شقاق ) در پستان بهتر است مكیدن به طور مكرر انجام شود .
در دوران شیردهی خوردن شیر ، ماست ، دوغ ، پنیر ، كشك ، ویتامین آ ، هویج ، اسفناج ، سبزیها و كدو حلوائی و قرصهای كلسیم در صورت عدم تحمل لبنیات توصیه می شود .
اگر میخواهید نوزادتان ، به همه توانایی هایی كه خداوند به او هدیه كرده است ، دست یابد از اولین لحظات زندگی ، هر لحظه او را دریابید و مهر و محبت خود را بی قید و شرط به او عرضه كنید .
تصور نكنید كه نوزاد بد عادت و بغلی میشود او را چون پاره جانتان در آغوش بگیرید و از عصاره وجودتان ( شیر مادر ) او را تغذیه كنید . همیشه با نگاهی گرم و صمیمی به نیازهای او پاسخ دهید .