تبلیغات
نمونه سوالات استخدامی بهورزی - چقدر در معرض خطر بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی هستید؟


چقدر در معرض خطر بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی هستید؟
عوامل خطر قابل كنترل
- فشار خون بالا
- كلسترول خون بالا
- قند خون بالا
- استعمال دخانیات
- اضافه وزن / چاقی
- كم تحركی
- تغذیه نامناسب
 
عوامل خطر غیرقابل كنترل
- سابقه خانوادگی
- جنسیت
- سن
 
بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی اولین عامل مرگ و میر مردم دنیا است بطوریكه سالانه جان 5/17 میلیون انسان را می‌گیرد. ما نیز به دلیل سبك زندگی و خصوصیات سرشتی ممكن است در معرض این خطر باشیم هرچند كه از آن آگاهی نداریم. بعضی از عوامل خطر مؤثر در این زمینه را می‌توان كنترل نمود مثل فشارخون بالا، كلسترول و استعمال دخانیات اما در مورد عواملی نظیر جنسیت و سابقه خانوادگی نمی‌توان كاری كرد.
هریك ازاین عوامل خطر بطور جداگانه و یا در همراهی با یكدیگر می‌توانند شما را مستعد ابتلاء به بیماری‌های قلبی و یا سكته‌های مغزی نمایند.
پس
1-      عوامل خطر بیماری‌های قلبی‌ و سكته‌های مغزی را بشناسید.
2-      خود را از نظر وجود عوامل خطر این بیماری‌ها ارزیابی كنید.
3-      در صورت وجود عامل یا عوامل خطر قابل كنترل، هرچه زودتر نسبت به اصلاح آن اقدام كنید.
 
عوامل خطر بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی
عوامل خطر قابل كنترل
 
فشارخون بالا
یك قاتل خاموش كه مهمترین عامل سكته‌های مغزی و عامل خطر عمده برای تقریباً نیمی از كل بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی است.
 
كلسترول خون بالا
عامل حدود یك سوم بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی در جهان است. كلسترول از دو قسمت خوب (HDL) و بد (LDL)  تشكیل شده است. تری‌گلیسیرید نوع دیگری از چربی خون است كه افزایش آن نیز در بروز بیماری‌های قلبی نقش دارد.
 
قند خون بالا
شانس افراد دیابتی برای ابتلاء به بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی دو برابر افراد غیر دیابتی است.
 
استعمال دخانیات
با استعمال دخایات خطر بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی دو برابر می‌شود.
 
اضافه وزن/ چاقی
خطر ایجاد فشارخون بالا، دیابت و تنگی و گرفتگی شریان‌ها را افزایش می‌دهد. تجمع چربی در ناحیه شكم نیز یك عامل خطر است.
 
كم تحركی
خطر بروز بیماری‌های قلبی را 5/2 برابر افزایش می‌دهد.
 
تغذیه نامناسب
مصرف زیاد نمك می‌تواند منجر به فشارخون بالا شود. مصرف زیاد انواع چربی می‌تواند باعث گرفتگی شریان‌ها شود. مصرف كم میوه و سبزی عامل حدود 20 درصد از بیماری‌های قلبی و سكته‌های مغزی در جهان است.
 
عوامل خطر غیرقابل كنترل
سن
بعد از سن 55 سالگی به ازای هر 10 سال خطر بیماری‌های قلبی عروقی و سكته‌های مغزی دو برابر می‌شود.
 
سابقه خانوادگی
 در صورتی كه یكی از والدین، خواهر یا برادر شما سابقه بیماری عروق كرونر یا سكته مغزی قبل از 55 سالگی در مورد مردان و قبل از 65 سالگی در مورد زنان داشته باشد شانس شما برای ابتلاء به این بیماری‌ها افزایش می‌یابد.
 
جنسیت
خطر بیماری‌های قلبی در مردان نسبت به زنان (در سن قبل از یائسگی) بیشتر است اما بعد از سن یائسگی این خطر یكسان می‌شود. خطر سكته مغزی برای مردان و زنان مشابه است.
 
خطر را از خود دور كنید
 
میوه و سبزی بیشتر مصرف كنید
روزانه حداقل 5 واحد میوه و سبزی میل كنید.
 
تحرك بدنی داشته باشید
حتی 30 دقیقه فعالیت بدنی تند در روز می‌تواند فشارخون را كاهش دهد.
 
مصرف نمك را كاهش و از خوردن غذاهای فرآوری شده خودداری كنید
 
از استعمال دخانیات بپرهیزید
 در صورت ترك دخانیات، خطر بیماری‌های عروق كرونر در عرض یك سال نصف و در طی 15 سال به وضعیت عادی بر می‌گردد.
 
وزن خود را كنترل كنید
كاهش وزن بویژه همراه با كاهش مصرف نمك باعث كاهش فشارخون می‌شود.
 
قلبی سالم برای زندگی طولانی داشته باشید.